Het moederschap op waarde schatten

Er bestaat geen grotere bediening, geen positie met meer invloed, dan het moederschap. - Phil Weisenhunt
 
Bij het bestuderen van de Bijbel betreffende het moederschap, kwam Elisabeth tot de conclusie dat er vier speerpunten zijn. Ik behandel er nu twee.

Een passie voor het onderwijzen van Gods Woord
Een vrouw naar Gods hart is een vrouw die in haar eigen hart een diepe passie heeft voor het Woord van God. In spreuken 1:8 en 6:20 wordt gesproken over ‘het onderricht van je moeder’, waaruit blijkt dat we van God de opdracht hebben gekregen om Zijn Woord te onderwijzen aan onze kinderen.

Een passie voor het onderwijzen van Gods wijsheid
Nauw gerelateerd aan bovenstaande roeping, is onze roeping om onze kinderen te onderwijzen in Zijn wijsheid. “Laat uw woord altijd aangenaam zijn, met zout smakelijk gemaakt, opdat u weet hoe u iedereen moet antwoorden.” Kol 4:6 Deze tekst moedigt ons aan onze kinderen te ‘kruiden’ met Gods wijsheid. Elke gelegenheid mogen we benutten om toepassingen te maken. De Heere zegt hierover in Deuteronomium 6:6,7 het volgende: “Deze woorden, die ik u heden gebied, moeten in uw hart zijn. U moet ze uw kinderen inprenten en erover spreken, als u in uw huis zit en als u over de weg gaat, als u neerligt en als u opstaat.” Zie de volgorde: eerst moeten Gods Woorden in ons eigen hart zijn voor we ze aan onze kinderen kunnen overbrengen. Dit roept ons op het besluit te nemen dit als een van onze grootste prioriteiten te maken. Daarmee bewijzen we onze kinderen ook dat het belangrijk is om God in alle dingen van het leven te betrekken.

We onderwijzen onze kinderen door wat we zeggen, maar ook door wat we doen – onze levenswandel. Onze kinderen kijken toe en leren voortdurend van ons, hetzij positief, hetzij negatief. Daarbij rijst de vraag: Hoe staat het met jouw/mijn wandel (met de Heere)?


In de Bijbel staan een aantal prachtige voorbeelden die de waarheid van bovenstaande theorie bevestigen. Neem bijvoorbeeld Jochebed. Ze had Mozes slechts enkele jaren bij zich voor hij in het heidense huishouden van de Farao werd opgenomen en zij heeft die kostbare tijd gebruikt om hem te onderwijzen in Gods wijsheid. We kennen de grote gevolgen daarvan! Hanna had eenzelfde soort situatie toen zij na een aantal jaren Samuël uit handen moest geven. Hij was later een krachtige profeet, een priester en een leider van het volk van God. Kortom: we hebben een zeer verantwoordelijke en mooie taak!

Praktische tips zouden kunnen zijn:
- Samen Bijbelteksten memoriseren.
- Gezinsavonden/bijbeltijdmomenten beleggen met de kinderen en hen (op een laagdrempelige manier) onderwijzen in Gods Woord. Zie ook www.geloofsopvoeding.net.
- Goede boeken lezen over dit thema, bijvoorbeeld ‘De weg naar het kinderhart’ – Ted Tripp.
- Preken luisteren over opvoeding.
- Goede voorbeelden van godvrezende moeders/gezinnen navolgen.

En zijn je kinderen al volwassen? Ook dan kun je hen voorgaan in het leven met de Heere. Het is nooit te vroeg en nooit te laat om te beginnen.

“… maar voed hen op in de onderwijzing en de terechtwijzing van de Heere.” Efeze 6:4

Reacties

 1. Hoi Lisanne,
  Mooi om te lezen! Ik heb een linkje naar dit bericht op mijn blog geplaatst. Hopelijk vind je dat niet erg...
  Groetjes,
  Carolien

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Hee lisanne,

  Via Google belande ik vanmiddag op je blog.
  Wat gaaf dat je zo bewust met het moederschap bezig bent! Ik ben zelf 25 en zwanger van de tweede, als gezin zijn we ook veel bezig met het belang van vader en moeder zijn. Geheel tegen de huidige opvattingen van de maatschappij in! Heerlijk om even iemand te zien van mijn leeftijd die er net zo mee bezig is. Helaas mis ik dat in mijn omgeving waarvan we de enige zijn met kids in de vriendenkring, maar ook in de kerk hebben we weinig inspirerende oudere vrouwen die gezin voorop zetten. Ik ga je blog even lezen ;).

  Groetjes jeanine

  BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Reacties worden zeker gewaardeerd.