zaterdag 27 september 2014

Een hart dat waakt

Zij houdt de gangen van haar huisgezin in het oog, en brood van de luiheid eet zij niet. Spreuken 31:27

We hebben al ontdekt dat wijze vrouwen hun huis bouwen. Deze keer gaat het erover dat we ons bouwwerk goed moeten bewaken en toezicht moeten houden. In deze tekst uit Spreuken betekent het in het oog houden 'omheinen', beschermen. Dit werkwoord omschrijft het actief bewaken, beschermen, redden en verzorgen van iets heel kostbaars. God geeft ons vrouwen de opdracht om toezicht te houden op ons huis en op de mensen die er wonen.

De moederliefde van dieren is vaak vertederend!

In de grondtekst kan het woord 'toezicht' ook worden uitgelegd als 'uitzien'. Mensen uit de Bijbel die uitzagen naar de vervulling van Gods beloften en daarin geduldig leerden wachten en verwachten. Dit mogen wij vrouwen ook praktisch doen: uitzien naar de uitwerking van Gods beloften, veranderingen en zegeningen in ons gezin.

Specifieke dingen waarop we toezicht houden kunnen zijn: veiligheid, gezondheid, hygiëne, geborgenheid, geldzaken, repareren van kleding, onderhoud van het huis, plannen en voorbereiden van maaltijden, boodschappen e.d. Wat een zegen kunnen wij vrouwen voor ons gezin zijn als we vroegtijdig in de gaten te hebben wat ons gezin nodig heeft.

Wat is nodig om ons hart hier steeds meer bewust van te maken?
- Door te beseffen dat deze rol als hulp en toezichthouder Gods plan is voor ons vrouwen. Daarnaast roept God ons ertoe op 'degelijk' te zijn, moreel sterk met een sterk karakter. Spreuken 31 onthult een sterke vrouw die weigert het brood van de traagheid te eten.
- Door gewoon te beginnen met dit toezicht houden bewust toe te passen. 'Bij alle zwoegen is er overschot' staat in Spreuken 14:23. Dit hielp Elizabeth om minder lui te zijn. Het is goed om de hele dag in beweging te blijven (naast uiteraard af en toe een pauze; bovendien moeten we niet vergeten dat ons jagen naar het kennen van God de allereerste prioriteit moet hebben).
- Door een einde te maken aan nutteloosheid. Tijdrovers kunnen zijn: uitstel, inadequate planning, verzuimen te delegeren, slecht gebruik van de telefoon of computer, lezen van reclame, onduidelijke prioriteiten e.d. Welke tijdrover gaat u/ga jij aanpakken om beter te worden in het toezicht houden op de huishouding?


Ziet u/zie jij de waarde van elke maaltijd die je klaarmaakt, elke keer dat je stofzuigt, elk meubelstuk dat je afstoft, de vloer die je dweilt, de was die je draait, strijkt en opvouwt? Dat dit alles tot eer van Hem is, als het voor Hem is gedaan (1 Kor 10:31)?

Persoonlijk vind ik het bijzonder dat God deze richtlijnen geeft voor de ogenschijnlijk kleine details in ons leven. Daardoor besef ik steeds meer hoe belangrijk deze 'kleine dingen' eigenlijk zijn voor het welzijn van mijn man en dochter. Dat besef geeft mij een onweerstaanbare drive om het op Gods manier te doen, Hem te gehoorzamen en Zijn zegen daarover te verwachten. Wat een vreugde kan dat geven. Ik hoop dat dat voor u/jou net zo geldt!

4 opmerkingen:

  1. Dank je wel. Ik heb gelijk het boek van Elizabeth George weer opgezocht en ben weer aan het lezen geslagen.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Wat een inzicht in dit blog. Dit is echt wat ik nu nodig heb. Sinds kort getrouwd en dus nu zelf een huishouden om bij te houden. Dat is soms best even wennen en zoeken naar de goede weg. Soms ben ik wat lui en laks. Dt geeft nieuwe energie en een nieuwe kijk op de taken.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Ja, God zorgt ook voor richtlijnen voor ogenschijnlijk kleine details. Wat je schrijft over die drive voor God vind ik zo herkenbaar. Mooie blog.

    BeantwoordenVerwijderen

Reacties worden zeker gewaardeerd.