woensdag 22 oktober 2014

Je bent waardevol!

Zelfs de mus vindt een huis en de zwaluw een nest waarin ze haar jongen neerlegt, bij uw altaren, HEER van de hemelse machten, mijn koning en mijn God. Psalm 84:4


Mussen zijn de meest onopvallende en onbetekenende vogeltjes. Ze hebben geen bijzondere veren, geen bijzondere zang. We stoppen ze niet in een volière en kijken niet op of om als we dit soort beestjes zien. Er zitten er bij wijze van 13 van in een dozijn.

Jezus spreekt zelf meerdere malen over dit vogeltje. Bijvoorbeeld in Lukas 12:6 waar staat: "Worden niet vijf musjes voor twee penninkjes verkocht? En niet een van die is bij God vergeten.

Wat een vertroostend beeld. Het onbetekenende wordt door God blijkbaar niet afgeschreven! Het is welkom bij Hem en Zijn altaren (ps 84). Hij heeft aandacht voor juist dit vogeltje, het wordt genoemd vóór de zwaluw. Hij verkiest het onaantrekkelijke bóven het mooie en aantrekkelijke. Wat een liefde! Wat een prachtige les.

Voel jij je wel eens minderwaardig? Voel je je te dik? Niet knap? Niet intelligent? Voel je je een grijze muis? Weet juist dan: je bent zó waardevol! God, die zelfs de kleine en onbetekenende musjes verzorgt, heeft oog voor jou persoonlijk. Dat staat ook in Mattheus 10:31: "Wees dus niet bevreesd, u gaat veel musjes te boven."

Als je jezelf zo mag leren zien, dan zal het resultaat 'dankbaarheid' zijn. Dankbaarheid om wie Hij is! Ons bestaansrecht ligt in Hem. Onze zekerheid ook. Zoek die dan niet langer in bevestiging van andere mensen en ook niet in prestaties van jezelf. Waardering en succes van vandaag kan morgen omgeslagen zijn. Ons gevoelsleven is net zo min vast en zeker. Alleen het Woord van God is dat. Bouw en vertrouw op Hem!

Het beeld van de musjes kwam uit deze preek van ds. M.M. van Campen.

4 opmerkingen:

 1. Heel bijzonder, Lisanne! Deze week in de bijbelstudie kwam deze tekst over de musjes ook aan bod en nu hier,..bedankt voor het delen!

  Lieve-Groetjes,
  Verie

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ja, dat was een mooie preek! Ik was er ook, m'n nichtje werd gedoopt (Vera):)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Wat grappig! Ik zag pas al een foto van je zussen en dacht: joh dat lijkt Judith wel. Dat was ze dus ook. Leuk :-)

   Verwijderen
 3. Prachtig bemoedigend stukje! Wat fijn dat wij, niemand uitgezonderd, kostbaar zijn voor God. Je hebt een mooie blog! X, Judith

  BeantwoordenVerwijderen

Reacties worden zeker gewaardeerd.