dinsdag 21 juli 2015

Een mooie vrouw: Ruth!

Onze voorganger houdt deze zomer een korte prekenserie over het boek Ruth en adviseerde ons afgelopen zondag om het boek Ruth eens een paar keer door te lezen in de vakantie. Dus ik besloot er vandaag eens voor te gaan zitten. Het is echt zo'n boek wat gaat over dagelijks leven, over leven en sterven, over trouwen en kinderen krijgen.. en het is zo uit.
Tijdens het lezen viel het me op wat een mooie vrouw Ruth was. Ik ging eens opschrijven voor mezelf wat er nu precies over haar gezegd wordt en ontdekte dat Ruth een erg mooi voorbeeld is voor ons vrouwen.

Zij koos voor God
Op het moment dat haar man overlijdt na tien jaar huwelijk en haar schoonmoeder kiest om terug te gaan naar Betlehem, besluit zij om alles van haar oude leven achter zich te laten. Haar familie, haar vrienden, haar godsdienst.. Zij kiest er vastberaden voor om met haar schoonmoeder mee te gaan naar het volk waar zij vandaan komt en wil de God van Naomi dienen. Het staat er niet, maar ik denk dat zij iets had gezien in het leven van Naomi wat haar verlangend had gemaakt. Ondanks alle tegenslagen.

Zij was een harde werker
Op het moment dat zij in Bethlehem aankomt met Naomi besluit ze om aren te gaan rapen op het land. Dit hield in dat alle aren die waren blijven liggen na het maaien mochten worden opgeraapt. Zwaar werk op een warme dag. Er staat van haar: "Zo is zij gekomen en zij is gebleven van vanmorgen af tot nu toe. Zij heeft bijna niet binnen gezeten." H2:7. Ze had met haar harde werken een efa gerst geraapt. Een efa is een korenmaat van vermoedelijk tussen de 20 en 45 liter. In vers 23 van hoofdstuk 2 staat dat zij bleef rapen op de akker van Boaz tot de gerstoogst en de tarweoogst voorbij waren.

Zij had een goed getuigenis
Boaz vertelt Ruth wat hij allemaal over haar gehoord heeft. "Het is mij allemaal verteld, alles wat u na de dood van uw man voor uw schoonmoeder gedaan hebt, en hoe u uw vader en moeder en uw geboorteland hebt verlaten en naar een volk bent gegaan dat u voorheen niet kende"  H2:11. Uit H3:11 blijkt dat zij bekend staat als een deugdelijke vrouw. Als zij getrouwd is met Boaz loven de vrouwen uit het volk haar en zeggen zij tegen Naomi: "Want uw schoondochter, die u liefheeft, heeft hem gebaard, zij die beter voor u is dan zeven zonen" H4:15. Het is mooi om te weten dat het ontvangen van zeven zonen in Israël werd gezien als de allergrootste zegen. Ik ontdekte dat bijvoorbeeld Job zeven zonen had en als hij van de Heere opnieuw kinderen ontvangt, zijn dat opnieuw zeven zonen. Zeven is het getal van de volheid. Kun je nagaan wat een zegen het leven van Ruth was voor Naomi; zelfs anderen zagen dat.

Zij was nederig
Ruth was een nederige vrouw. Zij werpt zich met haar gezicht ter aarde wanneer Boaz haar goed doet, H2:11. Zij spreekt beleefd en respectvol tegen hem. Wanneer Naomi Ruth voorstelt om naar Boaz toe te gaan en te vragen haar te lossen, doet zij dit zonder bezwaren. Zij is bereid om het goede te doen. Zij doet precies wat Naomi haar opdraagt te doen. Ik vind haar zachtmoedige houding een groot voorbeeld.

Zij wachtte op God
Hoe begrijpelijk zou het zijn geweest wanneer zij op zoek was gegaan naar een man om mee te trouwen?  Ze was nog jong. Verlangde misschien naar kinderen. Naar een eigen leven samen met een lieve man. Maar ze heeft haar ogen niet gericht gehouden op de mannen in haar omgeving. Boaz zegt in H3:10 tegen haar: "U hebt met deze laatste blijk van goedertierenheid van u de eerste nog overtroffen, doordat u geen jongemannen nagelopen bent, geen arme en geen rijke." Ze was bereid om de weg van de Heere te gaan en nam het heft niet in eigen hand.
Zo mooi om te zien hoe de Heere haar zegent. Na veel verdriet in haar leven, geeft hij haar een wijze en godvrezende man, een zoon en mag zelfs uit haar nageslacht de Heere Jezus geboren worden!

Om over na te denken
- Wat kun jij leren van het leven van Ruth?
- Op welke manier kun jij als een Ruth zijn voor mensen in je omgeving?

5 opmerkingen:

 1. Mooi om zo een bijbelboek zelf door te nemen! Ik las pas het boek wat Francine Rivers geschreven heeft over Ruth. Wat een mooie vrouw! Wat een voorbeeld! Wat een God, Die ons haar als voorbeeld geeft!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Leuk dat er ook een boek over is! De schrijfster ken ik wel. Ik ga het eens onthouden, lijkt me een mooi boek. Bedankt voor de tip!

   Verwijderen
 2. Staan de preken ook online? Zou ze best mee willen volgen.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Nee, helaas niet.. het betreft een andere voorganger en gemeente ;-)

   Verwijderen
 3. Ben ik wel benieuwd welke :-) En wat er over Boaz wordt gezegd :-)

  BeantwoordenVerwijderen

Reacties worden zeker gewaardeerd.