Recensie 'Sammie en zijn herder'

"Wat ben ik toch een gelukkig schaap", dacht Sammie. Tevreden graasde hij in het malse gras.
Hij keek op en zag in de andere wei een schaap dat verlangend door het hek keek. Hij zag ook dat de andere wei lang niet zo mooi was als zijn wei. "Het is me nooit opgevallen hoeveel stenen er in die wei liggen", dacht Sammie. "En wat is er weinig gras!"
Hij stapte naar het hek. "Hallo", zei hij tegen het andere schaap. "Hoe heet jij?"
"Ik heb geen naam", zei het schaap.
Sammie probeerde niet geschrokken te kijken, maar hij kon zich niet voorstellen dat een schaap geen naam had. Toen zag hij dat het schaap erg mager was. Er vlogen ook vliegen rond haar kop.


Het verhaal heeft mij direct in de greep. En niet alleen mij, maar ook mijn dochter ;-). Samen zitten we op de bank en ik lees haar voor. Over dat blije schaapje dat zo'n lieve, zorgzame en goede herder heeft. In tegenstelling tot het schaapje dat hij ontmoet! Hoe vaker hij haar spreekt, hoe meer hij schrikt van de tegenstellingen in hun leven.

Waar hij heerlijk kan spelen, grazen van het groene gras, schoon drinkwater heeft, wordt ingesmeerd tegen de vliegen, veilig en rustig kan slapen, elke morgen mag grazen wanneer de dauw nog over het land ligt... heeft het andere schaapje altijd honger, is altijd moe, altijd bang dat roofdieren haar willen vangen, altijd van die lastige vliegen, modderwater waar ze steeds ziek van wordt en niemand die naar haar omkijkt.


Tot op een dag ze besluit dat ze koste wat het kost haar best gaat doen om ook bij die goede Herder te gaan horen en Hij haar leven redt van de slechte herder die op het punt staat haar dood te knuppelen. Langzaam maar zeker leert 'Dierbaar', zoals haar naam wordt, haar nieuwe Herder te vertrouwen.

Dit zo overbekende verhaal uit psalm 23 raakte mij op een heel nieuwe en bijzondere wijze! Wat heb ik vaak toch weinig oog voor de mensen om me heen die moeten leven zónder Herder. Dit is veel ernstiger dan ik vaak denk.. en terwijl ik voorlees vult mijn hart zich met dankbaarheid dat ook ik een schaap mag zijn van die goede Herder en dat ik mijn dochter hierover mag vertellen. Wat een zegen om Hem te kennen!


Wil jij dit mooie boekje ook gebruiken om aan je (klein)kinderen te vertellen over jouw Herder? Je kunt hem bestellen bij uitgeverij Brevier en kost € 7,50. Het boek is hardcover en de sprekende tekeningen zijn een prachtige toevoeging aan dit verhaal.

Reacties

 1. Wat een mooi boek lijkt me dit!
  zijn er meerdere delen van of is dit een los exemplaar?
  Boeken (voor)lezen is erg goed voor kinderen.... zoveel voordelen!
  liefs, Jeanet

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hey Jeanet, volgens mij is het een los exemplaar! Ja, erg leuk om te doen. Zeker bij zulke mooie boekjes. Liefs!

   Verwijderen
 2. Wij hebben geen kinderen maar wil hem al bijna bestellen;)! Die mooie plaatjes ook en dat verhaal. Kan me voorstellen dat je dochter hem zo leuk vind.

  BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Reacties worden zeker gewaardeerd.