maandag 30 januari 2017

Mijn leven als een moestuin

"Mam! Kom eens snel kijken, een bloemetje!" Mijn oudste dochter staat opgetogen gebogen over de moestuinbak die sinds 1,5 maand een deel van onze achtertuin beslaat. Mijn jongste zit op haar hurken geïnteresseerd mee te kijken. En ja, er is wat bij gekomen: een paar paddestoelen. Ik moet nog maar eens uitzoeken wat ik daarmee ga doen.

Het enthousiasme van mijn meisje herinnert mij aan mijn eigen opgetogenheid. Toen we begonnen met de moestuin moest ik het nog maar afwachten wat het zou worden. Ik kreeg een paar voorgezaaide plantjes en had zelf nog een flinke spinazieplant die nodig moest worden overgezet dus vol goede moed koos ik de vakken uit en zette ik alles er keurig netjes in. Hier en daar stopte ik nog wat zaadjes in de grond en afwachten maar..

Alles hangt er maar zielig bij..
En ja, water en een zonnetje lieten de plantjes flink groeien. Tot ik op den duur ineens gele bonen ontdekte. Wát! Die groeien dus gewoon in míjn tuintje? En daar bleef het niet bij. De sla herstelde zich en begon flink op te komen. En wat dacht je van die augurken. Ik was helemaal verrukt over een klein augurkje, toen ik een paar dagen later aan de andere kant van de plant al een hele grote ontdekte. Wat een verrassing! Inmiddels zijn er al 2 geplukt en ik heb gezien dat er nog véél meer augurken op komst zijn. Vorige week ontdekte ik dat er echt werkelijk oranje wortels zichtbaar worden aan mijn wortelplantjes.. Radijsjes heb ik ook al geoogst.

De augurkenplant krijgt inmiddels ondersteuning van bamboestokjes, deze foto is alweer 'oud'
Ik had niet verwacht dat het doen van eigenlijk zoiets eenvoudigs me zoveel vreugde zou geven..

In gedachten zie ik Jezus naar mijn levensmoestuin gaan. Ik zie hem turen tussen de plantjes die groeiden uit de zaadjes die al sinds jaren in de aarde worden geplant. Zou er naast al het groen ook vrúcht komen? Ik kan me zijn opgetogenheid voorstellen als hij inderdaad vruchten ontdekt. Yes! De zaadjes hebben hun werk kunnen doen.. Hier en daar worden sommige vruchten misschien wel aangevreten door insecten of is de vrucht nog niet volgroeid. Maar ik denk en ik weet dat Jezus vreugde heeft wanneer Hij vruchten ontdekt in mijn levenstuin.

En het mooie is.. niet ik veroorzaak die groei. Het zaad, dat is zo krachtig, dát veroorzaakt de groei. Dat staat in Markus 4:26-28 en dat vind ik een prachtige bemoediging. Niet mijn werken, niet mijn bidden, niet mijn Bijbellezen veroorzaakt groei. Maar het Woord zelf!
Het enige wat ik moet doen is zorgen dat het Woord in goede aarde kan vallen. Goede aarde is: een ontvankelijk hart, een hart dat gericht is op hemelse zaken en niet te druk is met aardse beslommeringen of genietingen van het leven. Dan dan komt de vrucht! Vrucht die Hem, de Gever van groei, verheerlijkt.

Deze blog heb ik al een tijdje geleden geschreven, maar ik wilde hem graag alsnog posten. Daarnaast kijk ik weer uit naar het voorjaar wanneer we opnieuw hopen te gaan planten in de moestuin. ;-)

Vul je steeds met het Woord!

8 opmerkingen:

 1. Hoi! Mooi stukje! Ik denk dat ik ook nog een leuke boekentip voor je heb: Moestuinmoederen van Marlon van den Bos. Over geloofsopvoeding als het werken in een moestuin. Ga je vast van genieten! groetjes, Annemarie

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Wat een mooie vergelijking!
  Hoe bevalt het tuinieren in zo'n 'bak'? Ik heb het wel eens overwogen om op deze manier te doen, maar het is er tot nu toe niet van gekomen.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ha Ariëtte,
   Het bevalt wel goed. Wel is het zo dat de opbrengst wat weinig is voor een gezin. Eigenlijk zou je er dan minimaal 2 moeten hebben. Nog beter is om een stuk tuin om te bouwen tot moestuin denk ik. De augurkenplant werd op den duur wel erg groot voor een moestuinbak. Met courgetteplanten idem. Ik denk dat ik zelf eerst nog een of een paar jaren doorga met de bak om te leren en wie weet komt er in de toekomst een plekje in de tuin voor. Wortels groeien ook een beetje krom in deze bakken. Maar om het te leren is het ideaal! Groetjes

   Verwijderen
 3. Wat leuk zo´n moestuin! Het staat ook nog op mijn lijstje van dingen die ik wil proberen, wie weet komend voorjaar...En wat mooi dat je het doortrekt naar het zaad en vruchten van Hem! Ik moet denken aan een gedeelte van een lied:
  ..´Laat mij verder groeien, laat vruchten opbloeien van uw Heilige Geest. Maak mij overvloedig, standvastig en moedig, geef mij wat nog ontbreekt...´
  Fijne dag!
  Liefs Annemarie

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Het is zo leuk, ook voor de kinderen :-)! En ja dat is een prachtig lied! Liefs

   Verwijderen
 4. Mooi blogje! En wat was je moestuin mooi he?! Je zou onderhand weer voor kunnen zaaien :)

  BeantwoordenVerwijderen

Reacties worden zeker gewaardeerd.