vrijdag 8 september 2017

Godvrezende ouders zijn

Al een tijdje lees ik samen met een vriendin diverse prachtig Bijbelse opvoedingsboeken. Deze boeken hebben mij echt visie gegeven voor opvoeding van kinderen voor de Heere. Het geeft mij zicht op mijn taak als ouder, zicht op het grotere plaatje van de komende generaties en het verlangen van God naar een Godvrezend nageslacht. In Maleachi 2:15 staat: "Hij zocht een goddelijk nageslacht." Dat is Zijn verlangen voor onze kinderen, dat ze Godvrezend zullen zijn, bruikbaar in Zijn dienst en levende getuigen van Jezus Christus.

En dat is echt een verlangen van mijn hart. En ik gelóóf ook echt dat dit mogelijk is. Ik hoor wel eens ouders praten in de trant van: "Ik denk er nog maar niet aan als hij/zij puber is." Maar als je zo praat, dan geloof volgens mij niet zo in de invloed die je als ouders hebt op je kinderen, in de kracht van je gebed en in de kracht van Gods woord, dat levens verandert..

Laat ik duidelijk zijn, er bestaat geen succesformule in het opvoeden van de kinderen en dat je bij het volgen daarvan het perfecte kind hebt over 15 jaar. Maar ik geloof wel dat er heel veel zaken zijn die kunnen bijdragen aan het doel dat jij hebt met het opvoeden en leven van je kinderen.


Dit plaatje verwoordt het treffend en precies wat ik graag wil zeggen. Onze kinderen kijken naar ons. Ze bestuderen aandachtig ons leven en proeven met welke gezindheid we reageren op situaties in het leven. Onze verantwoordelijkheid ligt dus bij onszelf.  

Wij moeten Godvrezend zijn.

Wat houdt dat in? Ik neem graag een citaat over uit een hoofdstuk wat gaat over het begeleiden van jongeren in het discipelschap. "Een geestelijk persoon is iemand die geleerd heeft om met God te wandelen en die in Zijn wegen wandelt. Wij kunnen niet met de opdracht beginnen om een discipel te maken, voordat wij zelf een discipel zijn geworden. Ik zeg dit niet zodat u achterover kunt leunen in uw stoel en het werk aan de predikant kunt overlaten. Ik wens u veeleer op te wekken tot een ernstig zoeken naar God. Veel ouders verzuimen de verantwoordelijkheid om thuis discipelen te maken. Ik ben bang dat de reden waarom dit verzuimd wordt, is dat ouders geen discipelen kunnen maken, omdat ze zelf geen discipelen zijn."

Dat is een ernstige constatering. Ben ik, zijn wij discipelen? Levende voorbeelden? Leven wij dagelijks vanuit dat Woord van God en is ons hart gericht op de hemelse zaken? Maar ook: zijn wij vervuld van de Heere? Hebben wij overvloeiende bekers? Als dat zo is, dan stroomt de vreugde en wijsheid direct naar de mensen die het dichtst bij ons staan: onze kinderen.

Ik weet het. We zijn zwak. We zijn zondig. We kunnen dit niet in onszelf. Absouluut niet. Maar wel in Hem! Ik vermag alle dingen in Hem die mij kracht geeft, zegt Filippenzen 4. Dat mogen we zetten tegenover onze zwakheid. En met een open hart, een verlangen om steeds zo met de Heere te leven en te wandelen, zullen we een getuige, een voorbeeld voor onze kinderen zijn. Dit zal een onuitwisbare impact op hun jonge leven hebben.
Daarnaast is het natuurlijk belangrijk om situaties in het leven te koppelen aan het leven met de Heere en je kinderen te onderwijzen uit Gods Woord. Voor je kinderen te bidden.


Wij, mijn man en ik, we zijn nog jong. Onze kinderen zijn jong. Misschien vind je wel dat ik makkelijk kan praten. En toch geloof ik dat het alles begint met een duidelijke visie. Een doel. Diepe afhankelijkheid van God en een ernstig zoeken naar Hem en Zijn wil. Ik hoop op Hem en wil me niet laten afleiden door alles wat de wereld roept of wat mensen zeggen of geloven. Ik wil vast staan in de wetenschap dat de Heere ons zal leiden, ons vormt en ons alles geeft wat wij nodig hebben in onze roeping om onze kinderen zo op te voeden.

Veel zegen en wijsheid in het opvoeden van je kinderen gewenst!

 

11 opmerkingen:

 1. Mooi en bemoedigend! Maar ik vind het ook serieus wel een hele opgave. Mijn kids zijn niet bepaald brave kinders. Dan kan ik ook echt wel eens twijfelen over de toekomst. Groetjes Gerda.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dat kan ik me voorstellen.. hoop steeds op God en praat er veel over met je kinderen. Laat je vreugde in God zien! Deel uit je hart.. en bidden is het krachtigste wst je kunt doen. Zegen!

   Verwijderen
 2. Je weet nog niet helemaal waar je over praat als je zo jong bent en zulke jonge kinderen hebt, maar je praat wel over de essentie van Gods woord. Ik zou zeggen: Ga er voor! Uit ervaring weet ik hoe moeilijk het is, maar ga er vooral voor!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dank voor uw reactie, die ik ook begrijp! Toch denk ik ook dat de basis nu in de jonge jaren wordt gelegd én zie ik nu al vrucht. Dat bemoedigt erg. Bedankt voor de aansporing!

   Verwijderen
 3. Ik denk wel dat je gelijk hebt. Zeker nu ze nog klein zijn, zijn ze zo vatbaar voor wat je ze voortleeft! Gods zegen!

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Lieve Lisanne

  Het is zo waar wat je schrijft.
  Uit ervaring kan ik je dit zeggen, ik had het net als jou toen ik de kinderen klein had.
  Als ouders ben je een levend voorbeeld, ze zien jouw reacties op de situatie, ze proeven de sfeer/geest waarin je bent als ouders en ze bemerken waar de prioriteit ligt.
  Het geeft dat je als ouders je armoede merkt en afhankelijk bent van Gods kracht en wijsheid.
  Het brengt je samen op knieen om Hem daarom te vragen.
  Maar...nu zijn mijn kinderen ouder, en ze hebben echt niet allemaal een even makkelijk karakter,
  maar ze hebben respect voor ons als ouders en je merkt dat er wat gezaaid is. God zal de wasdom geven. Geef niet op en wordt niet moedeloos als het er soms niet allemaal zo rooskleurig uitziet. Hoop op God, Hij zal het maken. Werk aan een veilige haven voor je gezin in deze tijd.
  Gods zegen.
  Johanna

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Bedankt Johanna, voor je lieve en mooie reactie! Ja, Tedd Tripp schrijft ook dat elk kind op zijn eigen manier zal reageren op jouw manier van leven. Wat een hoop hebben we in God, ik ben daar zo dankbaar voor. Bedankt voor je bemoediging!

   Verwijderen
 5. Ik las je citaat in het grijze kader, en wat ik nog sterker zou vinden is als er zou staan: It's a parent's responsibility to make sure HIS children have godly parents. Ze zijn zo'n mooi geschenk!

  BeantwoordenVerwijderen

Reacties worden zeker gewaardeerd.