maandag 12 maart 2018

Kracht door kwetsbaarheid

De afgelopen 7 weken stonden bij mij in het teken van weinig kunnen doen. Ik was ontzettend veel moe, moest overdag ook geregeld op de bank gaan liggen en lag elke avond na het eten op bed. Natuurlijk weet je dat het er wel bij hoort, maar toch vond ik het erg pittig. Soms was de vermoeidheid zo erg, dat ik er van in paniek raakte.
En dan voel je je best wel tekort schieten. In familie en vriendschappen investeren lukte me gewoon echt amper, afspraken moesten worden afgezegd en ik had minder energie om dingen met de kinderen te ondernemen. Ze moesten voor mijn gevoel best wel wat inleveren.
Gelukkig gaat het heel langzaam iets vooruit, daar ben ik dankbaar voor!

Ik heb echt moeten leren in deze weken dat mijn waarde niet afhangt van dat wat ik kan geven. En dat God door mijn zwakheid heen Zijn kracht kan openbaren. Ik las afgelopen weekend zo'n mooi artikel op een Amerikaanse blog over dit onderwerp. Ik deel er graag iets over.


Kristen Wetherell schrijft dat we als moeders soms het gevoel hebben dat als we maar wat meer tijd voor onszelf hebben, even goed kunnen slapen, lekker een boek kunnen lezen zonder onderbroken te worden, we dan betere moeders zullen zijn voor onze kinderen. En ja, natuurlijk zijn dat hele fijne en goede dingen om op zijn tijd te doen!
Maar, zegt ze, mijn Hemelse Vader weet dat er iets beters voor mij is en dat is gebrokenheid. Want gebrokenheid - een kwetsbaar, wanhopig hart dat afhankelijk is van Jezus - maakt me tot een betere moeder.

Paulus had vele redenen op op het vlees en vele goede zegeningen te vertrouwen. Hij somt ze in Filippenzen 3 allemaal op. Maar, sluit hij af, "wat voor mij winst was, dat heb ik om Christus' wil als schade beschouwd. Ja beslist, ik beschouw ook alles als schade, vanwege de voortreffelijkheid van de kennis van Jezus Christus, mijn Heere, om Wie ik dat alles als schade ervaren heb. En ik beschouw het als vuiligheid, opdat ik Christus mag winnen." Vers 7,8.

De realiteit is dat elke schijn van gerechtigheid - het gevoel van het goed doen in het moederschap - afgezien van de wijsheid en kracht van Christus verlies is. Onze aardse, moederlijke winst, betekent niets als we op onze eigen kracht vertrouwen, in plaats van op Hem.

Betekent dat dan dat we niet af en toe tijd voor onszelf mogen maken, of dat we niet teleurgesteld mogen zijn als dat even niet lukt? Jawel, zegt ze. Het moederschap is een hoge roeping die zelfopoffering vereist. Dood aan jezelf, en dat doet pijn. Maar we sterven niet aan onszelf, zonder de hoop van de opstanding met Jezus.
Jezus' opstandingsleven kan steeds meer tot uiting komen wanneer er minder van mij bij is. Een gebroken moeder zijn betekent dat ik mijn idee van 'beter' opgeef en me onderwerp aan Gods beste voor mij: mijn heiliging.

"Moeders, alles in je zal je vertellen dat je bepaalde "voordelen" nodig hebt om je dag door te komen, om een betere ouder voor je kinderen te zijn. De wereld zal je vertellen dat gebrokenheid mislukking betekent. Maar er is maar één winst die echt bevredigt en die ons hart zowel nu als voor de eeuwigheid versterkt en dat komt door dergelijke gebrokenheid: de overtreffende waarde van het kennen van Christus Jezus, onze Heer."

Je kunt hier het hele artikel bekijken: A better mom is a broken mom.


Het heeft me erg bemoedigd. Zoals ik al schreef voelde ik me juist erg tekortschieten omdat ik niet zoveel kon geven. Maar dit artikel heeft me laten zien dat dat nu juist de plek is waar God me als moeder wil hebben. Op de plek waar ik nederig en afhankelijk ben en het alleen maar van Hem kan verwachten. En dat geldt niet alleen voor het moederschap natuurlijk ;-).

Het klinkt misschien raar, maar ik wens je en mezelf die gebrokenheid toe. Opdat we Christus mogen kennen en Zijn leven in ons zichtbaar wordt.

Lieve groet,


14 opmerkingen:

 1. Wat goed uitgelegd. Wat voor de wereld zwakte is, is voor God onze kracht omdat we het dan van Hem moeten verwachten. Wens je Zijn kracht in alles wat je doet of juist even moet laten omdat het niet gaat...

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Mooie wens! Want dan pas gaat het goed!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Wat een mooie blog! Dankjewel! Ik ben (nog) geen moeder, maar die les in afhankelijkheid heb ik ook moeten leren tijdens verschillende tegenslagen in mijn studie en werk. Mooi om later dan te mogen zien hoe je juist in kwetsbaarheid kunt groeien!


  Ik wens je het beste toe in je zwangerschap!

  Groetjes van Elise.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Mooi om te lezen hoe jij dat ervaren hebt. Het is echt waar dat we door de moeilijke tijden zoveel mooie lessen leren. Dankjewel en jij ook zegen!

   Verwijderen
 4. Mooi hoe jij het verwoord. Ik herken me in je verhaal en je worsteling. God kneedt ons juist in de momenten dat we kwetsbaar zijn. Zodat we meer op Jezus gaan lijken.
  Liefs Anja

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Heel bijzonder om te lezen.
  Wat een getuigenis lieve moeder!
  Wat mogen jouw kinderen dankbaar zijn met zo'n moeder.
  Heel veel sterkte gewenst en Gods rijke zegen.
  Gezegend wie op de HEER vertrouwt,
  wiens toeverlaat de HEER is.
  Hij is als een boom geplant aan water,
  zijn wortels reiken tot in de rivier.
  Hij merkt de komst van de hitte niet op,
  zijn bladeren blijven altijd groen.
  Tijden van droogte deren hem niet,
  steeds weer draagt hij vrucht.
  jeremia 17:7-8

  liefs Johanna

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Ik vind dit zo moeilijk. Zo'n worsteling. Ik hoop dat ik dit mag leren.

  Groet Ida

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ha Ida,
   Dank voor je reactie. Ik vind het ook heel moeilijk. Maar weet je, uiteindelijk is God die dit allemaal in ons bewerkt. Wat vanuit ons nodig is, is overgave. Dat is een keuze.. wanneer we onszelf overgeven in de handen van onze goede goede Vader, dan doet Hij de rest! Hartelijke groet, Lisanne

   Verwijderen
 7. Ik ben 'blij' dat ik inmiddels al zo enorm gebroken ben, maar zou toch ook best wel een beetje meer heel willen zijn.. Ik mag me in ieder geval enorm gezegend voelen.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ha,
   Dank voor je reactie! Ik was afgelopen zaterdag op de vrouwendag van Open Doors en daar was juist het thema 'Gebroken en toch heel'. Ondanks onze gebrokenheid kunnen we in Jezus toch heelheid ervaren. Juist ook omdat we in Hem heel zijn, zonder vlek en rimpel. Ik moet zeggen dat ik dat echt herken. Een goede om nog eens over door te denken.
   Hartelijke groetjes

   Verwijderen
 8. Dank je wel, Lisanne! Die blog ha ik vanavond eens rustig lezen. Ik voel me vask oververmoeid en op alle fronten tekortschieten met een fulltime baan als juf en veel mantelzorg. Ik kan zo intebs verlangen naar rust en tijd voor mezelf, maar ik leer ook elje dag meer om afhankelijk te zijn van de Heere. Hij is zo goed voor mij! Dat had ik anders misschien wel nooit geleerd! Ik wens jou veel zegen en Gods liefdevolle nabijheid in je zwangerschap! Hartelijke groeten van Marjet.

  BeantwoordenVerwijderen

Reacties worden zeker gewaardeerd.